Kaosidyl

Red Rising (bind 1) af Pierce Brown

red risingRed Rising giver håb til de undertrykte
Da jeg har læst bogen på engelsk, vil jeg benytte de engelske termer for de forskellige kaster der er i bogen, da de danske oversættelser ikke rigtig giver mening i mine øjne. F.eks. er Gold oversat til Gyldne, men hvorfor ikke guld? Og hvad med Silver? Har ikke læst den på dansk så aner ikke hvad de har oversat dem til.

”Jeg lever for drømmen om, at mine børn fødes i frihed,” siger hun. ”At de kan være dem, de vil være. At de kan eje den jord, deres far gav dem.”

”Jeg lever for dig,” siger jeg sørgmodigt.

Hun kysser mig på kinden. ”Du må leve for mere.”

Darrow er minearbejder og Red, den laveste kaste i et samfund, hvor befolkningen er delt op i farvekaster. Ligesom de andre minearbejdere, som alle er Red, har Darrow aldrig set himlen. De arbejder hver eneste dag dybt nede i Mars’ undergrund for at skaffe det grundstof, som skal gøre overfladen beboelig for mennesker.

Men en dag går det op for Darrow, at det hele er en løgn. Mars har været beboelig – og beboet – i generationer af den kaste, der kalder sig Gold. På Mars’ overflade har Gold i århundreder nydt livet, mens de har holdt Red som slaver i undergrunden. Det får Darrow til at slutte sig til en gruppe af oprørere.

Tiden er inde til Red Rising.

Inspireret af en længsel efter retfærdighed, og drevet af mindet om tabt kærlighed, ofrer Darrow alt for at infiltrere det legendariske “Institute”, et institut for Gold kasten, hvor den næste generation af menneskehedens herskere kæmper om magten. Han bliver tvunget til at konkurrere for sit liv og selve fremtiden for civilisationen mod de bedste og mest brutale af samfundets herskende klasse. Intet skal stå i vejen for hans mål, at besejre sine fjender, selv om det betyder, at han er nødt til at blive en af ​​dem for at gøre det.

Handlingen i bogen
Spoilere følger, så hvis du ikke vil vide noget om hvad der sker, så stop med at læse nu!

Red Rising introducerer os til Darrow, en 16-årig minearbejder der slider dybt i minerne på Mars et par hundrede år ud i fremtiden. I Darrows verden har menneskeheden spredt over hele solsystemet, og er blevet organiseret i et strengt kastesystem af farver, med Gold i toppen og Red i bunden.

Darrow er en Red, han er klar på at tilbringe det meste af sit hårde liv i minerne. Han er god til sit arbejde. Han har en smuk kone Eo på samme alder, da dødligeheden blandt minearbejderne er forholdsvis høj bliver de gift unge, og selvom Reds lever i fattigdom, er de er en stolt kaste. De værdsætter sange, drikke og familie, og ikke nødvendigvis i den rækkefølge.

De er også helt med på ideen om, at de ofrer sig til gavn for menneskeheden som helhed. De har fået at vide, at de er pionerer på Mars og er i gang med at gøre planeten beboelig gennem deres hårde arbejde med at udvinde helium-3, og på et tidspunkt i fremtiden vil overfladen af Mars være i stand til at opretholde liv takket være deres indsats. Den dag, vil de andre farver slutte sig til dem på Mars.

Omvæltningen og begyndelsen
Darrows liv som han kender det, bliver knust da han og hans kone bliver anholdt for ulovlig indtrængen i en have der kun er for Bronze administratorer. Snart er Darrow alene, berøvet sit livs kærlighed og mærket for livet.

På kanten af døden bliver han samlet op af en modstandsgruppe kaldet Sons of Ares, de viser ham løgnen om overfladen af ​​Mars, som allerede er beboet og har været det i mange hundrede år. De andre farver har grundlagt byer og tillader Reds at have et arbejde under slavelignede forhold, alt imens Golds og de andre kaster lever livet i relativ frihed.

Sons of Ares har en plan med Darrow, på grund af hans fingerfærdighed, konstitution og hurtig sind, er han den helt rigtige dobbeltagent de har brug for. Ved hjælp af avanceret genetisk manipulation vil de gøre Darrow til en Gold og sende ham til instituttet for at infiltrere Gold kasten Hans opgave? At stige så højt som han kan inden for Gold rækkerne, så han kan hjælpe Sons of Ares i deres endelige revolution. Det eneste problem? Darrow skal første lige overleve Instituttet.

Min mening om bogen
Red Rising er en science fiction bog med et velkendt tema, du har et undertrykt folk som gør oprør mod et klassesystem som ikke er fair. Du har et kastesystem som i Divergent, den store opdagelse af samfundets sande natur minder om Matrix filmene. Instituttet sorterer sine elever i huse som det sker i Harry Potter bøgerne. De “konkurrencer” der er blandt Golds er meget lige Hunger Games og karakteren af ​​uddannelsen er beskrevet som et årelang dødbringende “Capture The Flag” spil, hvor husene (alle opkaldt efter romerske guder) bekæmper hinanden. Alt imens Proctors svæver over dem på et svævende bjerg de kalder Olympus. Selv det virkede underligt bekendt.

Alligevel er Red Rising mere end summen af ​​dens dele. Pierce Brown formår at udforme alle disse elementer i noget nyt, noget troværdigt og spændende. Jeg kunne ikke lade være med at blive fejet væk i Darrow historie, når vi følger ham fra det ringe liv i minen, til at nå højderne på Olympus (bogstaveligt talt) og undervejs gætte på om hans hemmelige identitet vil blive opdaget. Eller ville blive ligeså meget Gold som de andre og glemme sine rødder og sin mission, for han svinger begge veje gennem hele bogen. Bogen er tilfredsstillende i sig selv, men det efterlader en masse spørgsmål som forhåbentligt bliver besvaret bare lidt i den næste bog.

Bogen er, som med de før nævnte sammenligninger, en Young Adult bog, så hvis du er til denne genre så læs løs. Ud over det, så er der planer om at lave en film ud af den her, nøjagtig som med Hunger Games, Divergent og Harry Potter. De første udkast til manuskriptet er allerede blevet gennemlæst og ændret et par gange af Pierce Brown.

Bogen er udgivet på engelsk i 2014 og på dansk i 2015. Den er på 382 sider på engelsk og 412 sider på dansk. På engelsk er den udgivet af Del Rey som er en del af Penguin Random House og på dansk er den udgivet af Gyldendal. Bogen kan købes hos diverse boghandlere og lånes på biblioteket på dansk og på engelsk.

Kaosidyl giver bogen:
rating4

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.