Kaosidyl

Svøm med dem som drukner af Lars Mytting

Svøm med dem som drukner af Lars MyttingEdvard var forsvundet i 4 dage
For at sige det med det samme og på en pæn måde, så synes jeg at Lars Mytting sparker røv med denne roman.
Jeg havde aldrig troet at jeg ville læse “Svøm med dem som drukner”, da det er en slægtsroman, og derfor meget langt fra hvad jeg normalt læser. Men der var et eller andet ved resuméet på omslaget der fangede mig. Jeg kan ikke sige præcis hvad det var, men det var der. Det er en slægtsroman om at finde sin historie. Lars Mytting blander spænding, krig, kærlighed og natur i denne fortælling.

I efteråret 1971 bliver et ungt norsk par dræbt i en fransk skov af en granat fra 1. Verdenskrig. Deres tre år gamle søn Edvard er forsvundet. Fire dage senere ser han i et helt andet sted i Frankrig. Ingen ved, hvor Edvard har været, og han vokser op på et bjerg gård i Gudbrandsdalen med sin tavse bedstefar.

Hvad lavede forældrene i skoven, og var det en tilfældighed at de trådte på en gammel gas granat fra 1. verdenskrig? Og hvem har sendte den smukke kiste, udformet af træ ingen har set magen til? Den søgen efter svar fører 23-årige Edvard både til Sethlandsøerne og til Frankrig, hvor han skal grave i de mørkeste hjørner af familiens fortid. En fortid, der er tæt sammenvævet med de store europæiske begivenheder i det sidste århundrede, men også en tømrermesters lidenskaben, der søgte lykken i 1930ernes Paris.

Handlingen
Bogen starter på en gård oppe i de norske fjelde. Edvard er vokset op på gården hos sin bedstefar. De holder sig for sig selv og på grund af bedstefarens fortid på østfronten, kommer de sjældent ned i landsbyen. En aften efter de har været nede i landsbyen, dør bedstefaren, og så begynder historien først for alvor.

Da Edvard går sin bedstefars efterladte ting igennem, finder han ud af, at forældrene døde af giftgasgranater i Nordfrankrig i 1971. De havde Edvard med da det skete, og han forsvandt i fire dage efter ulykken, for senere at dukke op i en lægepraksis flere hundrede kilometer væk. Alt dette kan Edvard intet huske af.

Edvard beslutter sig for at opklare, hvad der egentlig skete dengang i 1971. Hans søgen bringer ham til Shetlandsøerne, hvor han møder kærligheden i midten af ingenting, og ikke mindst til Frankrig. Han finder ud af, at hans forældre var på jagt efter en kostbar skat, og snart er det ikke kun svar på hvad der skete han jagter, men også noget meget værdifuldt, nemlig 16 valnøddetræer som er blevet misfarvet af giftgasgranater under, det måske værste slag under 1. verdenskrig, Slaget ved Somme.

Overall bedømmelse
“Svøm med dem som drukner” er en fantastisk bog. Det er en slægtshistorie kombineret med spænding og muligvis mord i en herlig lille cocktail. Ud over at Edvard opdager ting om sig selv og sin familie, får man som læser også et indblik i nogle af krigenes lidt mere skjulte konsekvenser, både menneskelige og naturmæssige, som stadigvæk den dag i dag kan få fatale føljer. Der dukker stadigvæk granater op fra 1. verdenskrig rundt omkring i Frankrig hvor frontlinjen var, og der er områder, som skoven i bogen, som er spærret af for al offentlighed af frygt for at folk skal komme til skade. Ud over det må Edvard kæmpe med sig selv i sin søgen, samtidig med at han har følelser for to meget forskellige kvinder.

Lars Mytting er god til at skruet et plot sammen og lade dem vandre lidt ud af tangenter, for derefter at få samlet alle trådene igen til sidst. Der er mange forviklinger og et stort persongalleri at holde styr på, men alt samles på fornemmeste vis sidst i bogen. Ud over det får man en masse fantastiske naturbeskrivelser. Lars Mytting bruger naturens og vejrets elementer til at hjælpe med at drive historien fremad, og det lykkes for ham.

Eneste minus jeg kan finde ved bogen, og som gør at den ikke får 6 stjerner, er den lidt for lette afslutning. Hele bogen har været fyldt med detaljer og andet godt, for så at blive afsluttet lidt for let med det hele presset sammen på for få sider.

Det ændre dog ikke på, at denne bog er til alle læsere af slægtshistorier, men på grund af spændingselementet og underholdningsværdien vil denne bog ramme en meget bredere læseskare. Det er en skøn fortælling om slægt, savn, kærlighed og muligvis mord.

Bogen er udgivet på norsk i 2014 og på dansk i 2015. Den er på 467 sider på norsk og 442 sider på dansk. På norsk er den udgivet af Gyldendal Norsk Forlag og på dansk er den udgivet af Rosinante. Bogen kan købes hos diverse boghandlere og lånes på biblioteket på norsk og på dansk.

Kaosidyl giver bogen:
rating5

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.