Kaosidyl

Ørnedag – Henderson’s Boys 2 af Robert Muchamore

hb2 muchamoreMuchamore fortsætter for fuld skrue
Efter at have læst den første bog i serien af Muchamore blev jeg lettere hooked og jeg var virkelig spændt på hvad bog nummer to ville bring til bordet.

Den første bog sluttede med noget af en cliffhanger, og er der noget jeg hader så er det cliffhangere, specielt hvis der er lang tid til næste bog/afsnit/film kommer. Heldigvis er hele serien om Henderson’s Boys afsluttet så jeg kunne bare klø på med læsningen.

Handlingen i nummer to
Den anden bog begynder hvor den første slutter, dermed bliver cliffhangeren hurtigt klaret så folk som mig kan få nerverne i ro igen. Det er juni 1940 under 2. verdenskrig, Hitler har nu erobret Frankrig og agter på krydse kanalen til at erobre Storbritannien. Charles Henderson, britisk spion, og teenagerne Marc, Paul og Rosie, som fulgte med ham da Frankrig blev invaderet, har nu valgt at blive sammen i stedet for at forsøge at komme med en båd til England.

Grunden til dette er, at Marc ikke har noget pas og da Paul og Rosie forsøgte at komme med en tidligere båd blev den torpederet og de måtte redde sig i land. Her er de løbet ind i endnu en teenager, amerikaneren PT som har problemer med loven. De sidder endnu en gang fast i Frankrig, men får en risikabel mission som skal ødelægge den tyske invasion af Storbritannien. Samtidig er der en stor udfordring i at undslippe igen med livet i behold.

Præcisionen af detaljer
Missionen med at forårsage brande til at markere hvor bombeflyene skulle smide deres bomber for, at ødelægge de pramme som invasionenshæren skulle bruge til at krydse kanalen med, var godt beskrevet. Hvis jeg ikke vidste det var fiktion, ville jeg være tilbøjelig til at tro, at det rent faktisk skete, da det er så veldokumenterede og sat sammen på en sådan måde at det virker meget overbevisende.

Handlingen viser med stor præcision hvor meget forskel der var på de forskellige områder af det besatte Frankrig, også alt efter hvem der sad på kontrollen i et givent område. Der er ingen tvivl om, at de områder som Luftwaffe (det tyske luftvåben) kontrollerede, var betydeligt bedre at bo i frem for områder som hæren eller SS stod for.

Plottet i bog nummer to gjorde at jeg virkelig nød historien. Muchamore forstår at fange en som læser, for når man som læser får følelsen af hvor brutalt virkeligheden var på det tidspunkt, og hvad nogle mennesker måtte gennemleve for at få det hele til at hænge sammen, så ved man at forfatteren har skrevet godt.

I bog nummer to kommer PT Bivott til, drengen som har en kriminel baggrund, er den fyr som holdt mig fanget. Årsagen er den måde han optræder på efter hans bror og far døde i et røveri som gik galt. Nu og da i løbet af bogen får man flashbacks så man kan se hvordan hans liv var tidligere. Han bruger mange af de tricks hans far lærte ham til at hjælpe de andre når de er i knibe, hvilket hjælper på tilliden efter han forsøger at stikke af.

Alt det ekstra
Når man læser denne bog, lære man faktisk en del omkring 2. verdenskrig og hvad det ville sige at leve i denne tid. Muchamore giver en et godt indtryk af hvad det vil sige at være tvunget til at sætte dit liv på spil for dit land, uanset om du er fransk eller tysk, og være i konstant fare næsten hver dag. Det gør mig, og jer, virkelig heldige at vi ikke var født i denne tid.

Et citat fra bogen som jeg fandt interessante var “Disse Tyskerne kalder os aber. De vil ikke nogensinde lade en sort mand gå. Så bedre at dø forsøger at flygte, hva?” Dette citat viser, hvor racistiske Hitler og hans regime egentlig var. De indfødte fra de franske kolonier som kæmpede mod tyskerne blev betragtet som en underrace af tyskerne og ikke helt så dygtige som deres hvide kollegaer i den franske hær. Derfor gav det mere mening for dem at flygte og dø under flugten, end at leve en slavetilværelse resten af krigen. Heldigvis har tiderne ændret sig så meget siden da. Der er racisme den dag i dag, men der er ingen tvivl om, at det var meget værre dengang.

Bogen er udgivet på engelsk i 2009 og på dansk i 2013. Den er på 405 sider på engelsk og 301 sider på dansk. På engelsk er den udgivet af Hodder Children’s som er en del af Hachette og på dansk er den udgivet af People’s Press (Junior delen). Bogen kan købes hos diverse boghandlere og lånes på biblioteket på engelsk og på dansk.

Kaosidyl giver bogen:
rating5

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.