Kaosidyl

Flugten – Henderson’s Boys 1 af Robert Muchamore

hb1 muchamorePrequel serie om starten
Som nogen måske kan huske (hvis folk ellers læser min blog), var jeg klar på at læse Muchamores anden serie Cherub. Jeg var endelig nået til den på min lille liste og slog Muchamore op i bibliotekets database for her at opdage at han havde skrevet to serier. Det viser sig så, at Henderson’s Boys er en prequel serie til Cherub. Så for at få den kronologisk rigtige rækkefølge, besluttede jeg mig for at kaste mig over første bind i serien.

Bagsiden af ​​denne bog har en advarsel, “Ikke egnet til yngre læsere” og det er med god grund.

Det er en fremragende bog, Muchamores evne til at skrive eventyr og så trække dig ind i hans karakterer er fantastisk. Men han er også meget realistisk i sine beskrivelser.

Handlingen i Flugten
2. verdenskrig er begyndt, og Hitlers hær nærmer sig Paris og millioner er på flugt. I dette kaos møder tre forældreløse børn den britiske efterretningsagent Charles Henderson, som påtager at få dem ud af landet og med tilbage til England. Men folk dør, enten i hænderne på tyskerne eller af sult. Der er ingen mad i byen og flygtninge er tvunget til at leve i elendigheden. Hovedpersonerne blive heldigvis forskånet i en vis grad, men det er alt omkring dem og der er beskrevet i vidunderlige detaljer i bogen.

Jeg var lidt forundret, for da jeg havde læste ca. 2/3 af bogen, og endnu ikke havde mødt Henderson. Hvor er han? Er han ikke en hovedperson?

Enter Henderson
På det tidspunkt kom Henderson på scenen, og det gav nu mere mening for mig, hvad det var Muchamore havde gjort i de første 2/3 dele af bogen. Hans omhyggelige konstruktion af liv og historie om de to søskende Rosie og Paul, og også den parallelle historie om Marc gør et fantastisk stykke arbejde for at male et chokerende realistisk portræt, ikke kun af børnene, men også de lidelser som de franske soldater var udsat for og brutaliteten begået af tyske officerer, især Gestapo og SS. Der er mange detaljerede eksempler på sårede og udmattede flygtninge, ødelagte caféer hvor folk alligevel forsøger at drikke en kop kaffe. Forfatteren viger ikke tilbage fra at beskrive døden eller fra at fortælle sandheden om, hvor forfærdeligt krig er.

Samtidig er børnenes kreativitet og gå på mod inspirerende. Da Henderson mødes med Marc og derefter de to søskende, og derefter tager de tre børn med ham, er det hans smarte ideer om at overliste tyskerne og holde sig selv og børnene i live, der holdt mine øjne limet til siderne. Børnene er alle tvunget til at vokse op i en fart, og de lærer desværre, at man nogle gange nødt til at dræbe for at overleve. Det er en meget stærk historie, der vil holde dig fængslet, og med en noget smertefuldt cliffhanger slutning der, for mit vedkommende, gjorde at jeg skyndte mig at få fat på næste bind i serien.

Minusset ved bogen
Der er et par afsnit i bogen hvor den seksuelle spænding mellem et par af personerne er meget tyk, og det mener jeg ikke helt er børnevenlige når man tænker på at målgruppen er 12-15 årige. De 15-årige har nok ingen problemer med at fange og forstå de situationer, men de 12-årige vil nok ikke og skulle heller ikke fange det. Derfor får den lige en løftet pegefinger.

Opfordringen til børn og unge
Jeg elsker at bogen behandler historien på en måde der gør det levende for læseren. Ud over det er det en rigtig god måde at fortælle teenagere at verden ikke altid bare en app besked væk og oplysninger ikke var lige til at få fat på hele tiden lige med det samme. Ud over det fortæller den også historien om at børn og unge levede og døde for friheden under 2. verdenskrig, noget mange unge godt kunne tage til sig i dag og så være taknemmelig for deres frihed og rettigheder.

Bogen er udgivet på engelsk i 2009 og på dansk i 2012. Den er på 298 sider på engelsk og 224 sider på dansk. På engelsk er den udgivet af Hodder Children’s som er en del af Hachette og på dansk er den udgivet af People’s Press (Junior delen). Bogen kan købes hos diverse boghandlere og lånes på biblioteket på dansk og på engelsk.

Kaosidyl giver bogen:
rating4

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.