Kaosidyl

Eggnog – en amerikansk juletradition

EggnogAmerikansk tradition
Du kan ikke slippe for den uanset hvor meget du prøver. Hvis du befinder du i USA i tiden fra Thanksgiving og frem til julen er over så løber du uundgåeligt ind i den.

The Eggnog.

Denne juledrik er for mange amerikanere en stor del af deres jul, uanset om den laves i voksenudgave med alkohol eller børneudgaven som er alkoholfri.

Oprindelsen af eggnog
Oprindelsen af eggnog og de ingredienser der anvendes i den oprindelige eggnog er til debat. Eggnog kan have sin oprindelse i East Anglia i England eller kan have udviklet sig fra posset, en middelalderlig europæisk drik lavet med varm mælk. “nog” delen af navnet kan stamme fra ordet noggin, en engelsk betegnelse for et lille træ krus som brugtes til at servere alkohol i.

Eggnog krydsede Atlanten til de britiske kolonier i det 18. århundrede. Eftersom cognac var højt beskattet, begyndte man at bruge rom fra Caribien i stedet da denne var en billig erstatning. Billig spiritus, kombineret med mange gårde som lavede mejeriprodukter, hjalp eggnog med at blive populær. Da forsyningen af rom til det nystiftede USA blev reduceret som følge af den amerikanske uafhængighedskrig, begyndte amerikanerne at bruge whisky som erstatning. Derfor bliver eggnog i dag lavet med cognac, rom, whisky og lignende.

Anti-jul eller bare ligeglad
Folk som kender mig ved jeg er meget anti-jul, da jeg mener den er blevet lidt for meget forbrugsfest og kommerciel frem for det at kunne hygge med sin familie. Jeg er ikke specielt religiøs så det aspekt af julen er også for mig lige meget. Dog er der visse ting ved julen jeg godt kan lide, og en af dem er at prøve forskelligt julemad og juledrikke. Derfor satte jeg mig for endelig at prøve og lave min egen eggnog.

Første skridt var at finde en opskrift og så lave den, og da det er første gang jeg har lavet det skulle det bare være en straight up eggnog uden så mange sjove ting, for lige så sikkert som det er at man ikke kan undgå eggnog, lige så sikkert er det at hver familie i USA har sin egen opskrift på netop eggnog.

Min grundopskrift bestod af følgende:

 • 6 æg
 • 120 gram vaniljesukker
 • 100 gram almindelig sukker
 • 2,5 deciliter mørk rom
 • 2,5 deciliter whisky
 • 1 liter kaffefløde (dette kan erstattes af sødmælk hvis man vil have den i en light udgave eller piskefløde hvis man vil have den i en ekstra fed udgave)
 • Muskatnød

Opskriften var meget simpel at følge:

 • Slå de 6 æg ud i en skål og piske dem så de er en fin gullig masse
 • Tilsæt kaffefløden og pisk det godt sammen
 • Tilsæt vaniljesukker og sukker og pisk det ordenligt ud, det kan nemlig klumpe lidt
 • Tilsæt en lille smule muskatnød da denne godt kan give en voldsom smag hvis man bruger for meget
 • Tilsæt alkoholen og pisk det hele godt sammen
 • Hæld det på en kande og sæt det i køleskabet i mindst 6 timer og helst længere da forskning (og det er for real) har bevist at den får mere smag jo længere tid den er på køl. Helt optimalt skal den på frost og gemmes et år og så bruges til næste år for at være bedst

Den samlede vurdering
Hvad er så den endegyldige dom? Er det en drik som er værd at lave igen til næste jul eller måske endda i løbet af året? Min klare vurdering er at man skal passe på med alkoholen, for selv om der er næsten et kvart kilo sukker i sammenlagt, så smager den kraftigt igennem. Det skal her siges at det kan være fordi jeg har brugt den helt mørke udgave af Captain Morgan, den er på 40 % og smager kraftigere igennem end andre mørke rom gør.

Man skal også huske, at når den serveres skal der lige et drys muskatnød eller kanel på alt efter hvad man er til.

Men er det så en ting jeg vil lave til næste år? Ja det kunne jeg godt finde på, vil dog nok eksperimentere lidt med opskrifter i løbet af året, så jeg har en velsmagende eggnog at servere for folk.

Kaosidyl giver drikken:
rating4

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.