Kaosidyl

The Grendel Affair – SPI Files 1 af Lisa Shearin

spifiles1 Monstrene under sengen er virkelige
“Vampyrer, ghouls og CIA-agenter? Bare en almindelig dag på kontoret. Vi er Supernatural Protection & Investigations, bedre kendt som SPI. Ting som til om natten, de monstre du ikke troede eksisterede? Vi bekæmper dem dagligt for at holde dig sikker. Men nogle overnaturlige væsner er bare for store at skjule, selv for os. Da jeg flyttede til New York for at blive en verdensberømt journalist, havde jeg aldrig forestillet mig at et job på et snuskede sladderblad ville ændre min karriere fra tarvelige reportager til hemmelig agent. Jeg er Makenna Fraser, jeg er seer hos SPI. Jeg kan se gennem enhver forklædning, beskyttelse eller formular et paranormal skadedyr kan komme på. Jeg opsporer skabninger og min partner, Ian Byrne, nedlægger dem. Vores sager er generelt meget rutinepræget, men en segl-svingende seriemorder lusker rundt i byens metrotunneler, og morderen er ikke menneske. Den pågældende er efterkommer af Grendel, ja den Grendel, og ligesom sin forfader har han et had til fester, festivitas og drukkenbolte. Og med nytårsaften på Times Square om kun to dage, er vi nødt til finde ham hurtigt. For hvis vi ikke finder ham, og organisationen bag ham ved midnat, vil vores hemmelighed slippe ud og alles liv vil være i fare.”

Makenna Fraser
Makenna Fraser er vores heltinde og fortælleren i ​​historien. Hun ønskede at være en berømt journalist, men endte med at blive ansat på et sladderblad. Her tiltrak hun sig SPIs opmærksomhed, for når alle andre skrev historier om falske monstre, fortalte hun faktisk om de rigtige monstre. Dette fik chefen for SPI til at tilbyde hende et job. Hun er nemlig en seer, en meget sjælden person der kan se gennem de forklædninger, beskyttelser, eller formularer som et monster kunne finde på at benytte. Hun er en af ​​kun en håndfuld i verden, og siden den sidste seer i New York blev mødt af en alt for tidlige død, er hun er stjernen i showet. Hun har ingen reel kampfærdigheder, men en alarmerende mængde opfindsomhed. Hun ved lige akkurat nok til at såre sig selv samtidig med at hun har gåpåmod. Hun er indbegrebet af en kvinde der er lille og sød, men bare nok af en rod til at påberåbe sig en alfahans beskyttende instinkter, og så spytter hun flere one liners ud end nogen anden. Hun forsøger hårdt at klare tingene selv, men ender uundgåeligt med et behov for redning eller formår at redde sig selv gennem en række uheld der stopper lige det dræber hende. Makenna svinger fra at humoristisk til at gå en på nerverne hele vejen igennem, og det gør at jeg mister lidt for hende.

Ian Byrne
Ian Byrne er Makennas makker, han er den som skal beskytte hende når de er i marken. Han har været fem år hos New Yorks politi og syv år i militæret før han startede hos SPI. Han bare skriger af skeletter i skabet da han er meget tavs om sin fortid. Han dømmer, korrekt, Makenna som en person han bliver nødt til at redde oftere end han burde, hvilket går ham lidt på i starten. Han bliver dog mere åben og komfortable med Makenna jo mere han lære hende at kende. En ting jeg godt kunne lide var, at han ikke var usårlig og at han kom til skade når han var op imod forskellige monstre.

Der er ingen romance mellem Makenna og Ian, selvom du får en fornemmelse af at det kan udvikle senere hen i serien.

X-Files og Men in Black har ikke levet forgæves
Jeg er overbevist om, at Lisa Shearin er blevet inspireret af både X-Files og Men in Black da hun skrev “The Grendel Affair“. Hvor begge to beskæftiger sig med aliens fra rummet, er omdrejningspunktet i denne bog de overnaturlige væsner vi forbinder med monstrene under sengen. Men det er der nu en naturlig grund til, specielt når bossen er kvinde og en drage, de har en vampyr som advokat der forsøger at holde dem alle på ydersiden af ​​et fængsel celle. Ud over det er der en russisk agent med en forkærlighed for sjove t-shirts og en nørd der kan infiltrere ethvert system som er lavet.

Handlingen i bogen
Historien åbner ud med at Makenna er på vej til en vens butik. Hun har indvilget i at hjælpe ham af med en semi-harmløs monster, en nachtgnome, men tingene går meget galt. Heldigvis for hende har Ian fulgt efter hende så hun ikke er helt alene. I stedet for at finde den harmløse monster hun forventede, bliver de konfronteret med et meget stort og intelligent monster, som er i stand til at flå en mand i små stykker uden at komme til at svede (hvis et monster da kan svede). Makenna og Ian finder finder en død mand, som har et billede af Makenna i sin lommen, så de ved der foregår et eller andet, bare ikke hvad.

Fordi dette var mord nummer to efter denne grusomme metode på lige så mange dage, og de dræbte var SPI agenter, får sagen førsteprioritet hos SPI. Ian og Makenna bliver indkaldt til møde af bossen for at finde ud, hvad der foregår. De finder hurtigt ud af, at Makenna har en dobbeltgænger og nogen har infiltreret SPI. Ikke alene har de infiltreret SPI, men de har bragt et par rædselsvækkende monstre til New York, som skal slippes løs på Times Square ved midnat nytårsaften.

Monstrene de legendariske grendeler fra Beowulf fortællingen. De er intelligente og er ude for få hævn for alt det onde som de mener er blevet gjort imod dem, og nå ja så elsker de at spise mennesker. SPI skal nå at finde personen som stod bag transporten af monstrene til USA og samtidig finde placeringen af grendelerne før tiden løber ud. Ud over det, er der lige den lille “bonus” at grendelerne er i besiddelse af en camouflage anordning der holder dem skjult for alle undtagen Makenna. Hun er den eneste person der kan se dem, hvilket betyder at hun er nød til at være midt i alle kampene som opstår for at udpege dem for de andre.

Forskellige underplots holder historien kørende i et støt tempo efterhånden som gruppen bag Grendelernes opstandelse er afsløret.

Opsummering og andet godt
Jeg har forsøgt at opsummere plottet i et nogle få afsnit uden at afslører alt for meget, men der sker en masse i denne første SPI roman. Der er opbygningen af historiens univers og introduktionen af alle de forskellige karakterer. Oven i det lægges grundstenen til en underliggende rød tråd som nok vil fortsætte gennem de kommende bind i serien. Opbygningen historiens univers er fascinerende, og man lærer om de forskellige typer af dårlige og gode monstre og hvad de kan gøre. Alt er meget ligetil, der er ikke en kæmpe klump af informationer som man skal fordøje som man nogle gange kan finde i den første bog af en serie.

En af de stærkere dele af bogen er den humor, Det er sort, morbid, opløftende og meget andet på en gang og grinede lidt for mig selv på de mest mærkelige tidspunkter i løbet af historien. For eksempel når fortællingen begyndte at blive hårrejsende, så kommer en af hovedpersonerne lige med en one liner eller en upassende vittighed. For eksempel denne ordveksling mellem Ian og Makenna (og ja den er på engelsk da bogen er læst på engelsk):

“Property of the U.S. Government.”
A second and third crate said the same thing.
“At least none of these crates are big enough to hold the Ark of the Covenant,” I said.
“Good, because I didn’t bring my fedora and bullwhip,” Ian said, smoothing the tape back into place.

Samlet set er jeg begejstret for denne nye serie. Jeg har altid været fan af X-Files og Men in Black, så den faldt på et tørt sted. The Grendel Affair havde et hurtigt tempo, og en historie, der holdt mig fast indtil den sidste side. Jeg glæder mig til at læse næste bind i serien, og til sidst lige mit favorit citat fra bogen:

“We were on our way to Brooklyn to pick up an arm and see a man about a head.”

Bogen er pt. ikke udkommet på dansk, og om det sker ved jeg ikke. Bogen er udgivet på engelsk i 2014 og er på 292 sider. Den er udgivet af Ace Books som er en del af Berkley Book som igen er en del af Penguin Group. Bogen kan købes hos diverse boghandlere og lånes på biblioteket på engelsk.

Kaosidyl giver bogen:
rating5

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.