Kaosidyl

Earth Star (bind 2) af Janet Edwards

earth-starHistorien om “aben” fortsætter
18-årige Jarra har meget at skulle bevise. Hun er blevet tildelt en af militærets højeste udmærkelse og befinder sig, sammen med sin “abe” status, pludselig midt i søgelyset. Jarra er nemlig en af de uheldige få som er født med et defekt immunforsvar og kan derfor ikke overleve på andre planeter. Selv om resten af menneskeheden ser på hende som var hun en abe, er hun på en mission for at bevise, at piger fra Jorden er lige så gode som alle andre, hvis ikke bedre.

Janet Edwards har virkeligt ladet denne mission kommer i fokus i bind 2 “Earth Star”. Jorden får besøg af hvad der kunne være menneskehedens første kontakt med en fremmed civilisation. Jarras viden og mod til at gå imod strømmen vil igen være i centrum, men vil resten af menneskeheden overhovedet kæmpe for Jorden, eller er det slet ikke med i deres overvejelser?

Handlingen
I Earth Star er Jarra kommet tilbage sin daglige undervisning i skolen da det utænkelige sker, Jarra og hendes kæreste Fian indkaldes af militæret til en hemmelig mission der vil ændre alting.

En kugle af ikke-menneskelig oprindelse er blevet opdaget svævende i rummet over Jorden, et stille observatør som bare kigger på livet under den. Militæret har ingen idé om hvilke intentioner kuglen har, om den har til formål at angribe eller at skabe fredelig kontakt med menneskeheden. Som landet ligger, er der desperat behov for Jarras historiske ekspertise i et forsøg på at håndtere denne første kontakt og for ikke at lægge mere pres på hende, kan det være at livet for hele Jordens befolkning, og især de millioner af andre handicappede som ikke ville være i stand til at bruge portalen til at komme væk, afhænger af det.

Den anden bog i serien er lige så underholdende som sin forgænger. Handlingen og dramaet i denne bog refererer til Jordens nye “stjerne” som venter lydløst svævende over Jorden med ukendte formål. Dette i sig selv er en temmelig cool forudsætning, fyldt med spørgsmål såsom hvem har sendt kuglen og hvorfor? Er den ankommer ved hjælp af portalteknologi eller i løbet af tusinder af år af langsom rejse gennem tomrum? Og, det vigtigste spørgsmål af dem alle, er den en gestus af venskab eller et forvarsel om krig?

Janet Edwards gør et fantastisk stykke arbejde ved at stille disse spørgsmål og undersøge de forskellige vinkler for at nærme sig det fremmede objekt, især de mere ekstremistiske og frygtsomme reaktioner på denne nye fremmede tilstedeværelse. En ting der dog føles en smule spøjst, er militærets naturlige hvervning af to teenagere som officerer, og tilmed lægger ud med at give dem rangen af kaptajn. Men det er eksistere for sin vis allerede i de forskellige værn rundt omkring i verden, da læger, tandlæger og andre specialister med lang uddannelse som regel har en officersrang midt i officersgruppen, for eksempelvis rangen af major til oberst. Så Jarra og Fian bliver hvervet som specialister i historie og skal hjælpe forskere og forskellige specialister i, at undersøge et første kontakt scenario fra alle vinkler uden af de sædvanlige krigstaktiske indsatser. Ud over det har militæret sine egne grunde til at hverve dem, men det har meget lidt at gøre med deres dygtighed som studerende og mere at gøre med deres forhold og familiestatus.

Op og ned af bakke
Mens den oprindelige forudsætning er fantastisk, mister bogen lidt af dampen med dens relativt løse plots. Den går fra at være sammensat af spænding, en tophemmelig mission med fokus på at indsamle og analysere data for at kunne nærme sig kuglen til at Jarra og Fian afslutter deres arbejde på projektet og frigives tilbage til deres civile liv. Her halter historien lidt, især fordi den med sine underlige diskontinuerlige plots, blandt andet et elskende par som spytter og det ender med en person dør ved et uheld. Det giver ingen mening når man ser på bogen som helhed eller sammenhænget med det første bind. Det der binder disse ting sammen er hadet til “aben” fra nogle af hendes medstuderende, men det følte man allerede i bind 1.
Heldigvis sker der lidt igen ved bogens afslutning, kuglen begynder at gøre nogle interessante ting og Jarra finder ud af hvad menneskeheden skal gøre for at komme til at kommunikere med den.

Udviklingen af personerne og universet
Ser man bort fra plot kaosset, gør Janet Edwards, i Earth Star, et meget flot stykke arbejde med sine beskrivelser, specielt med Jarra. Mens Jarra i første bog oprindeligt var på en form for hævntogt mod de “almindelige” mennesker, er hun i Earth Star vokset med opgaven, og blevet til en mere accepterende og klogere person. Hun bliver stadig udsat for fremmedhad og diskrimination på grund af hendes handicap, men Jarra håndterer sådanne fordomme med ynde og mod. Ud over det, er det takke være Jarra at andre begynder at forstå og tage skridt til at afslutter diskrimination af handicappede.

I bind 2 har Jarra også sine interne kampe, hun føler sig utilstrækkelig, hendes usikkerhed over at blive kaptajn, og senere major, skinner meget igennem da hun overtager kontrollen med mennesker som er mere end dobbelt så gamle som hende og er prominente navne på hver deres videnskabelige felt og så videre. Gradvist begynder Jarra at forstå sine egne styrker og får håndelaget til at styre andre, men det er en hård vej til denne selvrealisering.

Earth Star samlet set
Jarra er beskrevet rigtig godt i bind 2, men det er forholdet mellem Jarra og Fian også. Deres forhold bygger på gensidig respekt og dybt venskab ud over romantisk kærlighed. Begge er sjove og dybtfølte i deres handlinger overfor hinanden, og det er virkelig rart at se hengivenhed mellem de to. Deres forhold er ikke uden problemer, især Jarras modvilje mod at reflektere over følelser og Fians lejlighedsvis jalousi. Men de arbejder med deres bagage, fordi de kommunikerer og viser omsorg for hinanden. Hvor mange fiktive Young Adult par kan sige det?

Samlet set er Earth Star en fængslende og godt skrevet bog om Jarra og hendes igangværende historie. Mens bogen er en smule ujævn mod midten, afsluttes den med manér. Jeg ser frem til at sidste bind er læst.

Bogen er pt. ikke udkommet på dansk, men som med den første er det forhåbentligt kun er et spørgsmål om tid. Bogen er udgivet på engelsk i 2013 og er på 374 sider. Den er udgivet af Harper Voyager som er en del af Harper Collins Publishers. Bogen kan købes hos diverse boghandlere og lånes på biblioteket på engelsk.

Kaosidyl giver bogen:
rating5

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.