Kaosidyl

Earth Girl (bind 1) af Janet Edwards

earth-girlEarth Girl – handikappet abe eller ej
Året er 2788. Kun de handicappede bor på jorden mens alle andre benytter portaler til at rejse mellem de planeter som menneskeracen har koloniseret. Menneskeracen er på nogle områder blevet sat langt tilbage i den teknologiske udvikling da alt for mange mennesker forlod Jorden for at komme til andre planeter. Dette medførte et nedbrud i datanettet og meget viden gik tabt. Storbyerne blev forladt og mange små bebyggelser er skudt op i stedet for.

18-årige Jarra er en ud af tusind mennesker som er født med et defekt immunforsvar der gør at hun ikke kan overleve på andre planeter. Hun blev, ligesom alle andre med et defekt immunforsvar, sendt til Jorden ved fødslen for at redde hendes liv. Dette har betydet at hun er blevet efterladt af sine forældre. Hendes eneste mulighed for at se andre verdener er ved at se vids fra dem. Hun kender alle vittighederne, hun er en abe, et tilbageskridt. Men Jarra dette er en pige som ikke vil lade sig hindre i noget som helst.

En handling som er lidt anderledes
Janet Edwards har begået en bog som holdt mig fanget hele vejen igennem. Dette er nok mest pga. den lidt anderledes måde at skrive science fiction på, for her er ikke en masse kæmpe rumskibe eller noget i den stil. Da bogen starter, bor Jarra i et Next Step kompleks. Her bor man indtil man fylder 18 år og skal vælge en levevej fremover. Man kan enten slappe helt af og lave ingenting, blive ProMums/ProDads eller tage sig en uddannelse, som regel inden for naturvidenskaben eller historie. Netop historie har Jarras interesse, og da hun kommer ind på en grundlæggende historie hold fra et universitet fra en anden planet, alle der læser historie skal til Jorden på det grundlæggende modul og udgrave byer, opfinder hun en falsk baggrund for sig selv for at vise dem at en med defekt immunforsvar er mindst lige så dygtig som de er eller bedre. Det viser sig dog at være svært ikke at synes de andre på holdet er flinke og da hun allerede har en masse erfaring med udgravning er de villige til at lytte når hun fortæller om beskyttelsesdragter, sikkerhed og andre ting. I hendes falske baggrund, er hun barn af militærforældre, dette giver hende en undskyldning for ikke at have nogen speciel accent eller tøjstil. For at gøre livet endnu mere kompliceret, bliver hun forelsket i Fian, en af ​​hendes klassekammerater, en norm fra en anden planet.

Æresbarn og choket
Da de unge i Next Step komplekset fyldte 14 år fik de lov til at få oplysninger om deres rigtige forældre plus gå gennem en portal til en anden planet i tilfælde af at lægerne havde taget fejl med hensyn til deres immunforsvar. Jarra valgte som den eneste at gå gennem portalen og det slog hende næsten ihjel. Hun har derfor også udsat at få informationer omkring sine rigtige forældre. Hun vælger nu at få disse oplysninger og det viser sig at hun rent faktisk er barn af militærforældre og hendes søgen gør også at hun nu får sin bedstemors navn ved en militær ærescermoni. Her møder hun oberst Torrek, en gammel ven af hendes bedstemor. Hun kontakter også sine forældre som vil komme og besøge hende, men inden de når så langt får Jarra det opkald alle ægtefæller, forældre og børn aldrig håber kommer, nemlig at hendes forældre er døde i tjenesten. Dette får hende til at fortrænge sin rigtige identitet og antage personligheden fra hendes falske baggrund.

Da en gammel skyskraber kollapser og begraver et andet udgravningshold, ender Jarra med at spille en central rolle i deres redning. En fast tradition når man har reddet et andet hold er at man får sin helt egen beskyttelsesdragt, så Fian og Jarra tager over for at besøge holdet så Jarra kan få sin dragt. Mens de er på besøg udløses en solstormsalarm som vil lukke alle portaler så man ikke kan forlade Jorden. Resten af klassen har allerede forladt Jorden og det viser sig at solstormen er en kæmpe en af slagsen. Det ender med at personellet på solpanelerne, som kredser omkring Jorden, er nød til at evakuere ved hjælp rumskibe og dermed udfører den første landing fra rummet i 600 år. Jarra ender med at komme ud af sin falske baggrund pga. dette og bliver igen midtpunkt for en redningsoperation, denne gang af oberst Torrek og hans mænd.

Bogen som helhed
Janet Edwards formår med sin debut roman at fange det at stå uden for det der betragtes som normalt. Jarra er er ikke en del af det man betrager som normalt, men alligevel kæmper hun imod med næb og klør, hvilket Janet Edwards har stor succes med at beskrive i mine øjne. Ikke alene er forudsætningen for historien, især samfundets deling mellem “exos” og “aber”, mesterligt udført, men der er et niveau af fantastisk nuance med hensyn til historien om denne fremtidige menneskelige race og dens rækkevidde på tværs af universet. Tag endelig ikke fejl, det er en science fiction historie med forskellige sektorer, komplekse sociale lag, love og principper. Dette, af mangel på et bedre dansk ord, worldbuilding aspekt er en af Earth Girls største styrker. Historien om Jorden og menneskehedens rejse til andre planeter bliver forklaret på fornuftige og ikke fordummende måder gennem Jarra, gennem hendes klassekammerater, i hendes uddannelsen ved hjælp af vids og opgaver. Dette får det hele til at virke interessant.

Der er dog mere endnu, bogen er science fiction, Young Adult og ikke mindst en arkæologi bog. Ja du læste rigtigt, arkæologi. Lidt ligesom Indiana Jones i hans dødsforagtende søgen efter Pagtens Ark, Sankara sten og den hellige gral, er Jarra medlem af en elite gruppe af science fiction historiske arkæologer der vover sig ud i Jordens farlig og smuldrende infrastruktur for finde forseglede levn fra fortiden for forskning og eftertiden skyld. Man lærer en masse om denne fremtidige form for arkæologi, de forskellige teknikker og de teams der er involveret i en udgravning, og det er fascinerende og vidunderligt detaljerede skrevet.

Den anden store ting der gør denne bog vellykket er dens heltinde, den trodsige, know-it-all, kompromisløse Jarra. Hendes skæve sans for humor, hendes stolthed og overbevisning, ja selv hendes latterligt komplicerede falske baggrundshistorie og net af løgne. Hvis der er én ting Jarra er, så er det grundig, uanset hvad hun laver. Det er Jarra der fortæller og driver romanen, det er hendes kamp for at finde en identitet og hendes personlige krise i troen på at det nok skal lykkes der er centrum i romanen.

Det lidt triste som er værd at nævne
Selvfølgelig er der et par ting som ikke arbejder så godt sammen med det overordnede plot i Earth Girl. Mest af alt Jarras ekstraordinære færdigheder og så det meget lidt uddybede tema om mindretallenes rettigheder eller ligestilling. Det sidste er nok det der gik mig mest på efter at have læst bogen, for det lader til at Earth Girl skal være et virkeligt billede af et fremtidigt samfund, der er stærkt diskriminerende over et mindretal befolkning. Men Earth Girl er derimod mest fokuseret på at fortælle historien om den usædvanlige Jarra, en heltinde der gang på gang viser, at hun er genial. Ikke alene er Jarra smartere end hendes klassekammerater, men hun er også usædvanligt talentfulde i forhold til fuldt uddannede historikere. Hun har utallige timer logget på udgravninger, hun kan tage sin beskyttelsesdragt på hurtigere end de 2 minutter som militæret har sat som tidsgrænse. Hun er en genial tag leder med en dyb, uden fortilfælde, forståelse og interesse for historie. Hun kan ramme svære mål med et enkelt skud, flyve et fly, og redde liv. Dette forværres af senere hvor Jarras familiehistorie bliver afsløret, og i slutningen af ​​bogen da hun er på mirakuløs vis bliver frikendt for hendes bedrag af kæreste og klassekammerater uden selv at skulle bringe nyheden til dem hun har løjet for.

Et par ting jeg ikke var stor fan af, var den måde Jarra aldrig rigtig kommer til en opgør for de løgne hun har fortalt. Det er et stort omdrejningspunkt gennem hele bogen. Det er også en hurtig overgang fra Jarras PTSD til virkeligheden, den virker meget forhastet til slut. Men det faktum, at der er to bøger mere bøger i serien giver mig håb for at der rettes lidt op på disse ting. Selv med sine mangler, er dette en helt engagerende, mindeværdige, vidunderlige bog.

Bogen er pt. ikke udkommet på dansk, men det er forhåbentligt kun er et spørgsmål om tid. Bogen er udgivet på engelsk i 2012 og er på 358 sider. Den er udgivet af Harper Voyager som er en del af Harper Collins Publishers. Bogen kan købes hos diverse boghandlere og lånes på biblioteket på engelsk.

Kaosidyl giver bogen:
rating5

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.