Kaosidyl

TimeRiders – The Eternal War (bind 4) af Alex Scarrow

tr4De tidsrejsende er tilbage
Jeg er nu kommer til bind 4 i Alex Scarrows serie om de unge TimeRiders. Det underligende plot bliver kun tykkere, og karaktererne begynder at tvivle mere og mere på hvad der er rigtigt og forkert.

Denne gang er der fokus på den amerikanske borgerkrig, dog lige med den lille ændring, at den ikke sluttede i 1865, men er fortsat i over 100 år med lidt ekstra indblanding fra England og Frankrig.

Bogens handling
Bogen tager denne gang sin start i 2044. Joseph Oliveira ankommer til Roald Walsteins bopæl i New York for at arbejde for manden som opfandt tidsrejsen. Her bliver han spurgt om han er villig til at arbejde på et tophemmeligt projekt som Walstein er i gang med. Han bliver dog advaret om at han aldrig vil kunne tale med nogen om sit arbejde, da alt skal foregå i absolut hemmelighed for det handler om TimeRiders gruppen. På trods af dette acceptere Joseph.

Tilbage i 2001 er Liam og alle de andre er ude for at lære noget om historien igen. De skal bestille frokost registrerer Sal en lille tidsforskydning. En ret på menukortet, Lincoln burgeren, er pludselig forsvundet. Dette er kun den første af en række små ændringer, og holdet vender hjem til basen for at finde ud af hvad der er sket. Her finder de ud af, at tidsforskydningerne er forårsaget af den alt for tidlige død af en ung Abraham Lincoln, et dødsfald som aldrig skulle have forekommet i den rigtige tidslinje. Maddy får regnet sig frem til at Lincolns død er forårsaget af noget eller nogen i New Orleans i 1831.

Nu går den vilde tidsrejse (super plagiat af en filmtitel)
Liam, Bob og Sal rejse tilbage til New Orleans, 1831 og har held med at redde Abraham Lincoln fra hans forestående død. Da de efterlader Lincoln på et sikkert sted, følger han efter dem og hopper med gennem tidsportalen tilbage til 2001. Her lykkes det ham at slippe bort fra gruppen efter at have set en optagelse af 11. september angrebet på USA, og da han bliver arresteret lidt efter og nævner angrebet bliver han samlet op af FBI og skal overføres til et sted i Virginia.

Maddy får nu transporteret Liam, Sal og Bob til FBIs facilitet i Virginia for at de kan redde Lincoln og få ham tilbage hvor han hører til i tiden. Netop som de tror at nu har de klaret den rammes de af en stor tidsforskydning. Liam, Sal, Bob og Lincoln slipper uskadt fra den og må se en helt ny virkelighed i øjnene. En virkelighed hvor den amerikanske borgerkrig er fortsat indtil 2001. I New York er Maddy og Becks fanget i deres base som ligger i ingenmandsland mellem Unionen og Konføderationen. Krigen er ikke længere en amerikansk krig, men er blevet en proxy krig mellem Frankrig som står bag Unionen og det Britiske Imperium som står bag konføderationen.

Det er nu op til Maddy og Becks at få de to sider til at arbejde sammen så de kan få den fornødne strøm til at skabe en tidsportal så de kan rette tidslinjen samtidig med at franskmændene og briterne ikke skal fatte mistanke om at de to sider samarbejder. Samtidig kæmper Liam, Sal, Bob og Lincoln for at komme tilbage til New York og slutte sig til Maddy og Becks.

Ikke voksne og så alligevel
En ting der imponere mig, er hvordan fuldvoksne mænd, som samtidig er hærdede krigsveteraner, bare mere eller mindre adlyder Maddy. Hun må enten være afsindig overbevisende som person, eller have krop der har fordrejet hovedet på dem. Det sidste tror jeg så ikke på, da hun kun er midt i sine teenageår og bogen ikke har en antydning af en skygge af kærlighed eller sex.

I det hele taget udvikler personerne sig en del i denne bog. Ingen af de andre har kunne sætte sig ind i hvordan Liam havde det, da han i den første bog måtte sørge for at Bobs hoved ikke blev opdaget tilbage i 1940’erne. Dette ændre sig da Maddy er nød til at gøre det samme med Becks, og det sætter sine spor.

Da Sal og Lincoln bliver taget til fange, ser Sal de udstødte fra en anden side og bliver meget rystet da britiske soldater ikke overholder deres aftale om at spare deres liv. Der er ingen tvivl om, at Alex Scarrow vil spille videre på dette i fremtidige bøger. Samtidig opdager Sal at der er et eller andet helt galt et eller andet sted, da hun, Liam og Bob tager tilbage til 1831 for at finde ud af hvad det var der slog Lincoln ihjel til at starte med. Her finder de nemlig en mand som via tidsrejse er blevet smeltet sammen med 2 heste og ligger og dør foran dem. Han forsøgte at advare dem mod Pandora og hans sidste ord er direkte henvendt til Sal: “Jeg kender til bjørnen”, en henvisning til den bjørn som Sal har set i en forretning og som hun havde i 2026 da Foster reddet hende fra ilden.

Den dystre drejning
Denne bog tager en lidt dystre drejning i forhold til de 3 forrige. Men jeg føler ikke det er en skidt ting, for det giver et indblik i hvordan mennesket er klar til at ødelægge og dræbe uden egentlig at tænke over konsekvensen af hvad vi gør. Dette tror jeg er vigtigt for de fremtidige historier og et omdrejningspunkt Alex Scarrow vil benytte til at gøre op med vores dumhed. Samtidig er forfatteren god til ikke at dømme menneskerne i bogen for deres handlemåde, for næsten uanset hvilken person du tager fra bogen har de både gode og dårlige sider, ganske som vi andre har det i virkeligheden.

TimeRiders redaktøren har denne gang ikke været på overarbejde med at holde tidslinjerne korrekte, da det meste af bogen foregår i 2001 i en anden virkelighed. Men mon ikke forfatteren nok skal sætte ham på arbejde igen i de kommende bøger.

Bogen er pt. ikke udkommet på dansk, men mon ikke det kun er et spørgsmål om tid. Bogen er udgivet på engelsk i 2011 og er på 437 sider. Den er udgivet af Puffin Books. Bogen kan købes hos diverse boghandlere og lånes på biblioteket på engelsk.

Kaosidyl giver bogen:
rating5

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.