Kaosidyl

TimeRiders – The Doomsday Code (bind 3) af Alex Scarrow

tr3Tidsrejse og Richard Løvehjerte
Bind 3 af Alex Scarrows TimeRiders serie er blevet læst, og den fortsætte i samme spor som de to forrige bind. Denne gang er holdet på tur tilbage til Richard Løvehjertes tid hvor Englands højmiddelalder beskrives med en god portion slagsmål tilsat.

Bagsiden af bogen
I 1994 finder Adam Lewis sit navn i Voynich-manuskriptet, der er næsten tusind år gammelt. Hvordan er Adams navn endt dér og måske mere relevant hvorfor?

Da de tre TimeRiders bliver opsøgt af Adam i 2011, rejser de tilbage til 1193 og Sherwood-skoven for at finde ud af, hvor det gamle dokument stammer fra. Men da en mystisk hætteklædt mand viser sig at være interesseret i præcis det samme, begynder de at spekulere på, hvilke skræmmende følger denne kryptiske besked fra fortiden kan få for fremtiden.

Den tredje i serien – bedre end før?
Det er ingen hemmelighed at jeg altid har elsket fantasy og science fiction, så det var nemt for mig at læse de to første bøger i serien (TimeRiders og TimeRiders – Day of the Predator). Min største frygt var at bind 3 ikke kunne leve op til de forrige to bind, denne frygt grunder udelukkende i at det desværre ofte er sådan at en serie laver et dyk i kvaliteten omkring bind 3. Men jeg kan heldigvis sige at denne frygt var ubegrundet, sætte mig til at læse og før jeg vidste af det var jeg et par hundrede sider inde i bogen.

“The Doomsday Code” starter med en meget lille tidsforskydning i 2001, blot en reklame for en film der ikke bør eksistere. Efter lidt forskning tager Maddy og Becks en hurtig tur tilbage til Norwich i 1994, men denne rejse sætter gang i en kæde af begivenheder, som fører til det mest komplicerede plot i bøgerne indtil nu. Samtidig betyder det at Liam, Bob og Becks er nød til at rejse tilbage til 1193, men i modsætning til de tidligere bøger, er de er ikke helt sikre på hvad deres endelige mål er.

Handlingen forklaret uden alt for mange spoilers
For at kunne forklare handlingen i bind 3, uden at lave for mange spoilers, bliver det lidt tyndt, men hellere det frem for at ødelægge spændingen for kommende læsere. Maddy og Becks møder, på deres rejse til Norwich, Adam Lewis. Han er en enespænder som har fundet sit navn skjult i et kodet manuskript fra det 12. århundrede, et manuskript, som ingen andre nogensinde har formået at afkode. Maddy kommer uforvarende til at efterlader sig et spor som peger på at hun kommer fra 2001, og Adam bruger de næste syv år af sit liv på at sikre, at han er på rette sted, på det rigtige tidspunkt så han kan møde Maddy igen. Men på grund af de hemmeligheder som holdet har opdaget i de to foregående bøger mener Maddy, at dokumentet faktisk kan indeholde en besked fra et andet TimeRiders hold. Derfor bliver de enige om at de er nød til at sende et hold tilbage til 1193 for at undersøge hvordan beskeden er kommet ind i manuskriptet. Hvad der så følger, er et eventyr der involverer legenden om Robin Hood, Richard Løvehjerte, hans yngre bror Prins John og jagten på den hellige gral. Som i de tidligere bøger, har selv den mindste afvigelse fra den rigtige tidslinje konsekvenser for fremtiden, selvom det denne gang livet ikke bringer Maddy og Sal i helt så meget fare.

Karaktererne i bind 3
I dette bind bliver Liam og Bob udsat for gruen ved middelalderkrig da Richard Løvehjerte, ganske som historien foreskriver, belejre Nottingham. Prins John har givet Liam den, ifølge Robin Hood legenden, onde titel Sherif af Nottingham. Dette er noget der i starten tager lidt hårdt på Liams psyke, men han bliver efterhånden mere eller mindre immun overfor krigens rædsler. Prins John frygter sin brors hævn, så han er klar til at overgive Nottingham med det samme, og kun ved hjælp af Becks kvindelige charme, lykkes det dem at udsætte Prins Johns tanker om overgivelse så historien følger sit rigtige spor. Becks er, som Bob begyndte på allerede i den første bog, begyndt at udvikle sig til mere end blot en kødklods med computer som hjerne. Så da Prins John rent faktisk vil have at hun bliver, overvejer hun det lidt, selv om hun ved det vil ændre historien.

Maddy og Sal forbliver denne gang i 2001, hvor de sammen med Adam, som Maddy begynder at se på med mere end bare venskabelige øjne selv om hun ikke helt vil stå ved det, hjælper så godt de kan med informationer om hvordan historien skulle udvikle sig for at være på rette spor. Efter det lykkes holdet at finde nøglen til at dekryptere manuskriptet, for Becks til opgave at gøre det for blot at læse det og derefter nægte at videregive informationerne før tiden er rigtig. Dermed er der lagt op til en kontinuerlig rød tråd gennem de kommende bøger, for nægter at tro på at Alex Scarrow ikke har tænkt sig at lade dette blive en del af mindst et af de efterfølgende 6 bind.

De karaktertræk som forfatteren har skabt i de to forrige bøger, er igen en fornøjelse at læse. Liam er allerede fuldt udviklet efter hans eventyr i de to tidligere bøger, men denne gang begynder man at se en anden side af ham, han befinder sig i en tid som han faktisk kan lide. Maddy også langsomt ved at blive mere konkretiseret, som den udpegede leder af gruppen er hun indviet i en række hemmeligheder, som hun har holdt fra de to andre, og som sådan hun føler under pres og ofte i tvivl om, hvorvidt hun er god nok til rollen. Sal er stadig noget af en gåde, og i “The Doomsday Code” ser vi endnu mindre af hende end tidligere, selv om hun begynder at harmes over, at Maddy ikke fortæller hende den fulde historie. Men Alex Scarrow har udtalt at hun har en vigtig rolle at spille for den røde tråd, så jeg ser frem til at læse de resterende 6 bøger.

Redaktørens hårde job
Alle ni bøger er nu udgivet på engelsk, og Alex Scarrow og hans redaktør har med garanti brugt mange timer på at kontrollere for uoverensstemmelser, plot huller og andre kontinuitet fejl. Og det er et job de begge har gjort overordentlig godt, da jeg på intet tidspunkt er i tvivl om at en handling eller dialog ikke bliver fulgt op på en eller anden måde. Dette er dog ikke en bog som man bare skal hive ned fra hylden for bare at læse uden først at have læst de to forrige bind i serien, ellers vil man finde sig selv forvirret meget hurtigt.

Det er som de to første bind Young Adult litteratur, dog stadigvæk uden de underliggende romantiske træk der tit er mellem hovedpersonerne i denne genre. Dog er der ved at komme lidt ind i historien da Maddy er ved at udvikle følelser for Adam og Becks er begyndt at vise tegn på at der kunne ske noget da hun udvikler sig mere og mere.

Bogen er udgivet på engelsk i 2011 og er på 437 sider, og på dansk i 2014 hvor den er på 450 sider. På engelsk er den udgivet af Puffin Book og på dansk er den udgivet af Buster Nordic. Bogen kan købes hos diverse boghandlere og lånes på biblioteket på dansk og på engelsk.

Kaosidyl giver bogen:
rating5

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.