Kaosidyl

American Sniper

american_sniperFilmens baggrund
American Sniper” er et amerikansk biografisk krigsdrama fra 2014 som er instrueret af Clint Eastwood og skrevet af Jason Hall. Den er løst baseret på bogen “American Sniper: The Autobiography” af Chris Kyle, med Scott McEwen og Jim DeFelice.

Chris Kyle vokser op i Texas, og bliver fra barnsben af undervist af sin far i hvordan man skyde med riffel og jage vildt. Som 24-årig arbejder Kyle som rodeo cowboy, men han skader sin arm og må gå hjemme. Han ser nyhedsdækningen af bombeangrebene på amerikanske ambassader i 1998 og beslutter sig for melde sig til den amerikanske flåde (i virkeligheden startede han med at ansøge til det amerikanske marine korps, US Marine Corps (USMC), og efter at være nægtet adgang på grund af hans arm snakkede han med en rekrutteringsofficer fra hæren som fortalte ham om special styrkerne. Her ender han til sidst med at gennemgå SEAL uddannelsen og blive attacheret SEAL Team 3s finskyttedeling kaldet Charlie.

Filmens handling
Kyle (Bradley Cooper) møder sin kommende kone Taya Renae (Sienna Miller) på en bar i 2001 og de bliver gift i 2002 kort før han bliver sendt til Irak første gang. Det er her han har sit første og andet “confirmed kill”, nemlig en kvinde og dreng der angriber USMC tropper med en granat. Disse to nedskydninger er nok uden tvivl dem der går Kyle mest på og han er synligt ked af erfaringen. Han fortsætter dog sine opgaver, og får øgenavnet “Legend” for sine mange drab. Han bliver en del af det hold der skal fange al-Qaeda lederen Abu Musab al-Zarqawi, og her sker der igen noget der går ham på og gør ham endnu mere opsat på at gennemføre sin opgave. Under en hus til hus afsøgning afhører Kyle en familie, og for $100.000 tilbyder faderen i huset at lede dem til “The Butcher”, al-Zarqawi næstkommanderende, hvis favorit torturinstrument er en boremaskine. Planen går galt, og “The Butcher” fanger far og søn og dræber dem uden at Kyle kan gøre noget, da han er under beskydning fra en fjendtlig finskytte. Mod slutningen af hans første udsendelse udsteder al-Qaeda en dusør på Kyle. Kyle vender hjem til sin kone og fødslen af ​​sin søn, men han har begyndende PTSD på grund af minderne fra Irak, og da Taya finder ud af at han ser optagelser af amerikanske marinesoldater som bliver skudt af fjendtlige finskytter udtrykker hun sin bekymring for dem som et par og ønsker Kyle ville fokusere på sit hjem og familie.

Flere udsendelser til Irak
Kyle tager afsted på sin anden udsendelse til Irak, nu forfremmet til oversergent. Han er endnu engang involveret i en ildkamp med “The Butcher” dog uden at få ramt på ham. Kyle vender hjem fra sin anden udsendelse til en nyfødt datter, og han bliver mere og mere fjern fra sin familie. Dette resultere i en tredje udsendelse, denne gang går det galt for Kyles enhed. Mens han snakker med Taya i telefonen, kommer de under beskydning fra en fjendtlig finskytte og en af gruppens medlemmer såres hårdt. Dette resulterer i at enheden bliver evakueret tilbage til basen. Enheden beslutter at vende tilbage til området og fortsætte missionen. Da endnu et medlem af gruppen bliver ramt af skud og dør beslutter Kyle, på baggrund af en blanding af pligt og skyldfølelse over ikke at kunne redde sin makker eller at få ramt på den fjendtlige finskytte, at lade sig udsende en fjerde gang. Taya forstår ikke hans beslutning og fortæller ham at hun har brug for ham. Hun kommer i samme åndedrag med en hentydning om, at de nok burde leve adskilt.

På sin fjerde udsendelse til Irak bliver Kyle og hans enhed sat til at sætte den fjendtlige finskytte, som er blevet identificeret som Mustafa, ud af spil. Mustafa bruger US Army ingeniører som bevægelige målskiver imens de er i gang med at bygge en barrikade. Kyles enhed er placeret på et tag i fjendtligt territorium. Kyle ser Mustafa og skyder og rammer ham med det 8. længste registreret finskytteskud med træf, hele 1920 meter. Han udsætter dog også sin enhed for fare, da hans skud er blevet registreret af fjenden som stormer bygningen enheden befinder sig i. Midt i den efterfølgende ildkamp ringer Kyle til Taya og fortæller hende, at han er klar til at komme hjem. En sandstorm som har været undervejs giver dækning for en kaotisk flugt, hvor Kyle pådrager sig en skade og næsten næsten bliver efterladt.

Hjemme igen og livet efter krigen
Kyle vender hjem, men kan tilpasse sig det civile liv. Han fortæller en Veterans Affairs psykiater at han hjemsøges af alle de mennesker han kunne ikke redde. Psykiateren anbefaler ham til at hjælpe veteraner fra VA hospitalet. Kyle møder veteraner som er blevet alvorligt skadet, han træner dem på en skydebane i skoven og efterhånden begynder han at tilpasse sig det civile liv.
Filmen slutter af med den dag hvor Kyle bliver slået ihjel, den 2. februar 2013 siger en legesyg og glad Kyle farvel til sin kone og familie og går ud af døren for at mødes med endnu en veteran på skydebanen. Teksten på lærredet fortæller at “Chris Kyle blev dræbt den dag af en veteran han prøvede at hjælpe.” og efterfølgende ser man rigtige optagelser af tusindvis af mennesker som stod i kø langs motorvejen da hans begravelses optog kom forbi. Tusinder flere vises som deltagere i hans mindegudstjeneste på Cowboys Stadium.

Glorificering af en soldat
Der er ingen tvivl om, at filmen er lavet for at hylde Chris Kyle. Det meste af filmen foregår i Irak, og minder på det punkt om mange andre krigsfilm. Hovedpersonerne skyder fjenden, får nogle psykiske problemer som følge og kæmper med dem og får dem overvundet til sidst. Her hvor American Sniper skiller sig ud, er for det første at den bygger på en autentisk historie. For det andet, at den, om end kort, viser hvordan mange hjemvendte soldater har det med det civile liv uden at blive udstillet som en psykose der venter på at ske, og for det tredje viser hvordan mange af de hjemvendte ville kunne bruge de forskellige veteran foreninger til at hjælpe andre, men også som selvhjælp. For jeg er ikke i tvivl om, at hvis Kyle ikke havde taget psykiaterens råd med at hjælpe, var han endt som en psykose der kunne have slået hele hans familie ihjel.

Jeg synes dog godt at Eastwood kunne have gjort mere ud af Kyle, for der har med garanti været flere episoder af diverse slags når han har været hjemme, end bare nervøse trækninger og hævet stemme. Samtidig har han gjort ham meget facetløs og til tider uinteressant, men det er jo den mulighed en instruktør har, de kan vælge hvad de vil vise.

Filmen er fra 2014 og distribueres af Warner Bros.

Kaosidyl giver filmen:
rating4

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.