Kaosidyl

Dobbeltliv af Steffen Nohr

nohrdobbeltlivSteffen Nohr
Endnu engang har jeg læst en bog af Steffen Nohr, nemlig “Dobbeltliv” og kan med sikkerhed sige, af de 3 bøger jeg har læst nu af forfatteren er dette helt klart den bedste, men nok også den mest brutale. Fra side 11 hvor prologen starter og frem til side 19 hvor kapital 1 slutter har forfatteren slået 2 gamle mænd ihjel plus lige en hel ubådsbesætning.

Historien
I 2. verdenskrigs sidste timer sænkes en tysk ubåd i dansk farvand. Med sig i dybet tager den en uvurderlig tophemmelig last. Den ene af bogens hovedpersoner, Thomas Pendergast, finder, efter begravelsen af sin morfar Kristian Pendergast, hans hemmelige dagbog. Heri læser han om morfarens hemmelige identitet og hans liv som agent for Forsvarets Efterretningstjeneste. Gennem dagbogsnotatterne følger man morfaren, fra hans tid i forsvaret og hvordan han starter som indhenter eller føringsofficer og senere kommer med i en specialgruppe som jagter eks-nazister som er medlemmer af en hemmelig gruppe ved navn ODESSA. Samtidig følger man også Thomas’ udvikling fra at være den lidt ligeglade unge mand til en ung mand som bare kaster alt for vinden og forsøger at følge i sin morfars fodspor når han kaster sig ud i jagten på Hitlers sidste hemmelighed.

James Bond bare på dansk
Skulle man sammenligne bogen med noget, var det helt klart fortællingerne om James Bond. Forfatteren formår at fange læseren med sit flydende og varieret sprog, og den måde bogen er opbygget med kapitler der hopper mellem de to hovedpersoner gør at man på intet tidspunkt keder sig. Den historiske ramme og de virkelige hændelser som bogen tager sit udspring i, er også med til at gøre det til en spændende oplevelse at læse, for hvem kan med sikkerhed sige at det kun var israelerne der deltog i Eichmanns tilfangetagelse i 1960? At man kan fornemme med alt tydelighed at forfatteren har lavet sin forarbejde understøtter fortællingen og gør at blandingen af fiktion og virkelighed går op i en højere enhed.

Brutal eller film
Som nævnt i starten, er bogen den mest brutale af de 3 af Nohrs bøger jeg har læst. Der er hverken sparet på patroner eller dødsfald i denne bog, og det gør at man virkelig føler at det at være agent for en efterretningstjeneste ikke bare er det rene James Bond som Roger Moore portrættere ham. Bogen kan varmt anbefales, og det er en bog som jeg godt kunne se gå hen og blive filmatiseret, for der er dømt spænding fra start og til slut.

Bogen er ment som fiktion, men det ændre ikke på, at bogen rent faktisk kunne have været foregået i virkeligheden, for hvem ved hvad Forsvarets Efterretningstjeneste ligger inde med at dokumenter eller om Danmark har haft eller stadigvæk har specialgrupper som tager sig af denne slags ting. Mange vil nok sige, at vi ikke har disse, men hvem ved?

Jeg gør ikke 😉

Dobbeltliv er udgivet i 2013 på forlaget Valeta og er på 363 sider. Bogen kan købes hos diverse boghandlere eller lånes på biblioteket.

Kaosidyl giver bogen:
rating6

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.