Kaosidyl

Det forsvundne bibliotek af A. M. Dean

det forsvundne bibliotek Viden er magt og magt kan dræbe
Så har jeg læst endnu en bog med titlen “Det forsvundne bibliotek”.
Denne gang er bogen skrevet af A. M. Dean, dette navn er dog et pseudonym og denne forfatter er lidt af et mysterium. Det man med sikkerhed ved er, at han er en førende autoritet inden for gamle kulturer og religion, har haft en del prominente positioner på nogle af verdens mest prestigefyldte universiteter, er meget sparsom med at give interviews (kender kun til et som Stephen C. Ormsby lavede med ham som del af hans “Saturday Series Author Interviews“) samt at han har udgivet 2 bøger om Emily Wess på engelsk hvoraf den første nu er udkommet på dansk.

Bibliotheca Alexandrina – mindet om antikkens bibliotek
Biblioteket i Alexandria var i antikken det største bibliotek i verden, og gjorde Alexandria til et førende lærdomscenter. Det formodes at være grundlagt omkring 280 før Kristus af Ptolemaios 2. af Egypten. Den kæmpe samling af viden som biblioteket havde, var blandt andet blevet til på grund af en forordning af Ptolemaios 3. af Egypten, som beordrede alle besøgende til at aflevere bøger og skriftruller som de havde i deres besiddelse når de kom ind i landet. De blev så kopieret af offentlige skrivere, originalen blev anbragt i biblioteket, og kopien afleveret til den oprindelige ejer. Dette bibliotek og den viden det indeholder, er hele omdrejningspunktet i bogen og er et af historiens store mysterier, for der er en del teorier omkring hvad der skete med biblioteket i Alexandria.

Adrenalin junkie som hovedperson
Bogen handler om den unge historieprofessor Emily Wess, der efter mordet på hendes kollega professor Arno Holmstrand pludselig befinder sig midt i en jagt på al den viden som det forsvundne bibliotek indeholder. Wess modtager efter Holmstrands død et brev med et telefonnummer som hun kender alt for godt, samtidig har hendes forlovede modtaget et brev fra Holmstrand som indeholder den første ledetråd som Wess skal tyde for at finde biblioteket og indtage sin plads i “Selskabet af bibliotekarer” som vogteren af biblioteket. Wess finder hurtigt ud af at Holmstrand var mere end blot en berømt professor, dog er det først senere i bogen at det egentlig går op for hende at han var vogteren. Den viden som gåden fører Wess til, viser sig at være farlig at besidde, for det er ikke alle der er interesseret i at hun skal finde biblioteket.

Fjenden – som ikke er den katolske kirke
“Rådet”, en magtfuld organisation som uden skrubler myrder embedsmænd midt i Washington D.C., er også på jagt efter biblioteket, og snart er de efter Wess i hendes jagt på biblioteket. Undervejs kommer det virkeligt til udtryk hvor magtfuld organisationen er, og at de ikke skyr nogle midler for at nå deres mål. Men som vogter var Holmstrand mindst lige så nådeløs i sine forsøge på at aflede opmærksomheden fra gådernes egentlige løsning.

Den gådefulde jagt bringer Wess tilbage til Oxford i England hvor hun studerede samt en tur til Ægypten og Tyrkiet for at finde flere ledetråde som skal bringe hende nærmere på bibliotekets beliggenhed, alt imens “Vennerne” fra rådet er lige i hælene på hende.

Bogen som helhed
“Det forsvundne bibliotek” er en spændende konspirationsthriller med en ganske underholdende og fængslende historie. Dean formår at lede læseren rundt ved næsen indtil alle teorier, ledetråde og Wess’ impulsive handlinger føres sammen i en fin forklaring. De dramatiske effekter er der ikke sparet på, og Deans korte kapitler med skift mellem karaktererne fungerer rigtig godt, ofte endda med at efterlade Wess i en lille cliffhanger.

Blandingen af gåder, hemmelige organisationer, skattejagt og det politiske rænkespil er kombineret på en måde der fungerer perfekt indenfor de rammer genren har. Handlingen er god og den historiske vinkel fungerer rigtig godt, nok grundet i forfatterens baggrund, dog er sproget lidt for kliché, men det kan være svært at undgå, og jeg føler der mangler lidt dybte i de forskellige karakterer, specielt Wess når man tænker på at hun er den bærende del i hele bogen. Slutningen virker en anelse forhastet, men alt i alt er bogen ganske underholdende og jeg glæder mig til The Keystone er blevet oversat så jeg kan læse næste kapitel i Emily Wess’ liv.

Det forsvundne bibliotek er udgivet i 2014 på forlaget Punktum og er på 413 sider. Bogen kan købes hos diverse boghandlere eller lånes på biblioteket

Kaosidyl giver bogen:
rating5

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.