Kaosidyl

TimeRiders (bind 1) af Alex Scarrow

TimeRiders 1 Døden er ikke slutningen
Liam O’Connor burde have være død til søs i 1912. Maddy Carter skulle have være død på et fly i 2010. Sal Vikram burde have været død i en brand i 2026. Men få øjeblikke før døden, viste en mystisk skikkelse sig og sagde: “Tag min hånd…” Men Liam, Maddy og Sal er langt fra reddet, de er blevet “ansat” af en organisation som ingen ved eksisterer og med kun ét formål, at reparere tidslinjen. Tidsrejser er her, og der er dem der vil gå tilbage og ændre fortiden. Det er derfor TimeRiders findes, for at beskytte os. For at stoppe tidsrejser i at ødelægge verden.

Om serien
TimeRiders er første bind i en 9-binds Young Adult serie af Alex Scarrow. Bøgerne er blevet læst på engelsk, så derfor kan der forekomme betegnelser som hedder noget andet i de danske oversættelser. Romanerne er centreret omkring tre teenagere, som rekrutteres af en organisation som blot kaldes “Organisationen” få øjeblikke før deres død. Organisationen blev oprettet for at beskytte det etablerede sæt af begivenheder som finder sted gennem hele verdenshistorien, og til at fikse det hvis det er manipuleret med. De opererer ud fra deres base som ligger under en af buegangene på Williamsburg Bridge i New York City, i en to dages tidsboble i en meget hektisk men også trist periode, nemlig den 10. og 11. September 2001.

Første bind
De tre bliver i starten af bogen reddet fra døden af den Mr. Foster, en gammel mand der ved en del om tidsrejser. Liam lige før han går under med Titanic, Maddy lige før hendes fly ryger i havet og Sal lige før hun falder igennem et gulv i et brændende højhus. De besidder nemlig nogle evner hver især som “Organisationen” har brug for, for i fremtiden er tidsmaskinen blevet opfundet, men da frygten for at opfindelsen vil rode for meget rundt i historien, blev den forbudt. Alligevel, er der mennesker der forsøger at rejse tilbage i tiden og lave historien om, og det er disse mennesker Mr. Foster har til opgave at standse. De bliver, kort efter de er vågnet, konfronteret med en af farerne ved tidsrejse midt i deres egen base, nemlig en Seeker, et væsen som lever i den dimension man rejser igennem når man foretager en tidsrejse. Det forrige hold omkom, ifølge Foster, tragisk da disse Seekers kom med igennem en tidsportal.

Efter denne bratte opvågning går holdet i gang med at lære hvordan de skal opdage disse tidsændringer eller tidsforbrydelser om du vil. Men de når knapt nok at komme i gang, før de får deres første opgave. Fysikeren Paul Kramer fra fremtiden har nemlig besluttet sig for at tage tilbage i tiden og hjælpe Hitler til at vinde 2. verdenskrig og gøre hele verden til tysk herredømmet. Så Liam, som holdets agent i marken, og holdets støtteenhed Bob bliver sendt tilbage i tiden for at forhindre dette. Mens alt dette står på, finder Maddy, Sal og Foster ud af hvor galt det kan gå hvis man roder med tidslinjen.

Hollywoods påvirkning
Der er ingen tvivl om, at Hollywood har påvirket Scarrow, Bob, som er en klon, gror i glasmontre i bedste Alien stil samtidig med at han er en ren Terminator som de gode gamle film med sin silikonechip som primære hjernefunktion. Selv kærlighedsfilmen Titanic har Scarrow formået at genkendelige da Liam reddes i 1912 og selv om nogen nok ville sige at de humanoide væsner som man møder senere i bogen mest af alt ligner Gollum, er det nok mere sandsynligt at Scarrow rent faktisk har fået ideen til disse fra H.G. Wells oprindelige historie “Tidsmaskinen”. Man kan måske kalde det en form for fan fiction, men så alligevel ikke, for de 3 hovedpersoner Liam, Maddy og Sal er ikke noget der er kopieret fra Hollywood.

Tungen lige i munden
Når man læser enhver bog hvor temaet er tidsrejser, skal man holde tungen lige i munden, for mange gange kan det gå hen og blive en meget forvirret affære for både forfatter og læser, men her har Scarrow formået at holde det hele som det skal, i et fint samspil med realismen idet fakta omkring historie, teknologi og geografi fuldstændig korrekte.

Romantik eller action
Bogens hovedpersoner har alderen, hvor det der med det modsatte køn begynder at blive spændende, men alligevel er der intet i bogen der bare giver den mindste smule røde kinder for nogle af personerne på det område. Liam får dog massere af røde kinder fordi han bliver forlegen over en masse andre ting. Grunden til dette, og det står for egen regning, er nok at Scarrow har tænkt at man her har 3 teenagere, hvor kun de 2 piger er fra perioder hvor kvinder frit kan vise følelser og kysse på en fyr i fuld offentlighed, hvorimod Liam er fra begyndelsen af det 20. århundrede, og på det tidspunkt var man stadigvæk en gentleman overfor kvinderne og man lod ikke sine følelser vise i så stor omfang som man gør i dag.

Til gengæld er bogen fyldt med aktion, så den vil falde i enhver ung actionminded guts smag, det er nemt at skille de gode fra de onde, og selv om man kan gætte hvor bogen skal ende henne da man ved at de 3 skal følges ad i de 9 bøger, er der alligevel enkelte overraskelser i vente.

Sammenligning eller ej
Jeg har pt. ikke læst andre Young Adult bøger som kan sammenlignes med TimeRiders, da både Hunger Games, Divergent og Maze Runner trilogierne er meget mere dystopia orienteret og derfor i et helt andet mindset. Men der er ingen tvivl om at de er derude, for det er blevet en meget stor og meget populær genre.

Bogen er udgivet på engelsk i 2010, dansk i 2012 og er på 424 sider uanset hvilket sprog du vælger. På engelsk er den udgivet af Puffin Book og på dansk er den udgivet af Buster Nordic. Bogen kan købes hos diverse boghandlere og lånes på biblioteket på dansk og på engelsk.

Kaosidyl giver bogen:
rating5

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.