Kaosidyl

Fury

fury Jeg har nu fået set Brad Pitts nye film “Fury“. Filmen er skrevet og instrueret af David Ayer.

Handlingen
Filmen skildrer en kampvognsbesætning i løbet af de sidste dage af 2. Verdenskrig i Europa. De allierede er endelig nået ind i selve Tyskland, heriblandt en Sherman kampvogn som besætningen kalder Fury. Besætningen består af Don “Wardaddy” Collier (Brad Pitt), Boyd “Bibel” Swan (Shia LaBeouf), Grady “Coon-Ass” Travis (Jon Bernthal) og Trini “Gordo” Garcia (Michael Peña). 5. manden i kampvognen er blevet dræbt ved en træfning før filmens start, og i begyndelsen af filmen ankommer Norman Ellison (Logan Lerman) for at tage hans plads. Ellison er ikke uddannet til at være i en kampvogn, men som stabssektretær og har derfor aldrig set indersiden af en kampvogn eller oplevet krigens gru. Dette kommer hurtigt til syne, da kolonnen af kampvogne bliver angrebet af Hitlerjugend og Ellison så dem før de angreb, men ikke kunne få sig selv til at skyde på dem da det jo er børn. Dette resulterer i, at den forreste kampvogn bliver omdannet til et flammehav og Collier fortæller Ellison at besætningens død hviler på ham.

Det menneskelige
Ayer var påvirket af fortællinger fra veteraner i sin familie og ved at læse bøger, som f.eks Belton Y. Coopers dødsfælder, omkring amerikansk pansret krigsførelse under 2. verdenskrig. Ayer tilstræber en større grad af realisme i filmen end i andre 2. verdenskrig dramaer. Dette kommer specielt til udtryk med Ellisons forvandling fra at føle sig som et menneske der tænker på sine medmennesker og ikke ville trykke på aftrækkeren overhovedet til ikke at tænke over når han gør det og være meget følelseskold. Det er et godt eksempel på hvad krig gør ved den menneskelige psyke.

Et andet punkt hvor realismen kommer til udtryk er en kampscene mellem 3 Sherman kampvogne og en tysk Tiger kampvogn. Disse var frygtet af alle allierede kampvognsbesætninger, da det eneste sted de faktisk var sårbare var bagpå. Samtidig var de udstyret med en af de mest effektive kanonener, nemlig den ombyggede 88 mm kanon som oprindeligt var tiltænkt antiluftskyts. Scenen viser med stor realisme hvordan den eneste måde de allierede mere eller mindre kunne bekæmpe en Tiger kampvogn, med vished om at det var den sikre død for mindst en kampvognsbesætning med mindre den tyske kampvognskommandør var helt ny.

Filmen er fra 2014 og distribueret af Colombia Pictures (som ejes af Sony).

Kaosidyl giver filmen:
rating5

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.